Krkovička pod peřinkou z mozzarelly a sušenými rajčaty

Představte si, že sestupujete dolů k babičce na chalupu, kde už od dveří vás omámí vůně pečeného masa, která se šíří celým domem. Takové momenty se nezapomenou a inspirují nás k tomu, abychom si i v dnešní uspěchané době našli čas připravit něco výjimečného. Dnešní recept je přesně takovou malou chalupářskou výpravou do světa chutí, kterou si můžete dopřát i ve vaší moderní kuchyni.

Začneme s přípravou naší hlavní ingredience - libovější krkovičky. Vybrat si kousek, který je krásně mramorovaný, je umění. Tento tuk dodá masu šťavnatost a chuť, které při pečení přecházejí do jedinečného symfonického souznění. Plátky krkovičky necháme odpočinout na pokojové teplotě, aby se při pečení rovnoměrně propekly a byly co nejšťavnatější.

Při přípravě pekáčku, do kterého položíme naše plátky, začneme jemně pokrájenou cibulí, která bude tvořit lůžko plné chutí. Přidáme česnek a snítku tymiánu, které dodají masu aromatickou hloubku. Tymián je jako babiččin polibek - nezbytný a vždy přivítaný.

Plátky krkovičky osolíme, opepříme a poklademe na připravené lůžko. Důležité je, aby plátky měly svůj prostor, a tak se nemusíme bát rozložit je s láskou a péčí. Přidání trochy vody nebo, pro odvážnější, piva je jako zavlažování vaší oblíbené rostlinky - základ, díky kterému vše krásně prosperuje.
Zakrytí pekáčku alobalem je jako přikrýt dítě do peřinky - zachováme uvnitř vše dobré.

Ale co by bylo pečené maso bez správné přílohy? Zde přichází na řadu naše zázračná mozzarellová směs - kombinace nastrouhané mozzarelly, jemně pokrájené šunky a sušených rajčat. Tato trojice představuje dokonalý harmonický vztah, ve kterém se každý prvek vzájemně doplňuje a povyšuje.
Až maso dojde k dokonalosti, což poznáte podle měkkosti a vůně, která se line z trouby, je čas přidat naše tajné ingredience. Mírně podlijte, pokud je třeba, a následně přidejte naši mozzarellovou směs na plátky krkovičky, je to jako poslední šťastný tanec před tím, než se všechno spojí do jednoho dokonalého celku.

Vrátíme zpět do trouby jen na chvilku, aby se směs rozprostřela a spojila s masem v jeden úžasný gastronomický zážitek. Podáváme s přílohou dle chuti - ať už jsou to těstoviny nebo brambory, které se stanou dokonalým plátnem pro naše umělecké dílo.

Příště, až se budete chystat na kulinářské dobrodružství, nechte se inspirovat tímto receptem. Je to odkaz na časy, kdy se vařilo s láskou a péčí, a o přenesení těchto pocitů do našich moderních jídel. Dobrou chuť!

Suroviny:

  • 4 ks plátky krkovičky bez kosti
  • sádlo nebo olej
  • rozmarýn
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř celý
  • 1 cibule
  • ořechové máslo nebo solamyl
  • Na peřinku:
  • 250 g mozzarella
  • 60 g sušená šunka
  • 80 g sušená rajčata

krkovicka