Podzimní rigatoni s nakládanými sušenými rajčaty, dýní a šalvějí
Objevte kouzlo podzimu na talíři! Tento sytý a aromatický recept spojuje sladkost pečené dýně s intenzivní chutí nakládaných sušených rajčat a zemitostí šalvěje. Ideální večeře pro chladné podzimní večery.
Ingredience (pro 4 porce)
- 400 g italské rigatoni
- 500 g dýně Hokaido (nebo máslovky)
- 150 g nakládaných sušených rajčat
- 200 g čerstvého kozího sýra nebo ricotty
- 2 stroužky česneku
- 10-12 listů čerstvé šalvěje
- 50 g piniových oříšků
- 4 lžíce oleje (použijte olej z nakládaných rajčat)
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Špetka muškátového oříšku
Postup přípravy
Příprava dýně (30 minut)
- Rozehřejte troubu na 200°C.
- Dýni omyjte, rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka a nakrájejte na kostky cca 2 cm (s kůrou, pokud používáte Hokaido).
- Kostky dýně dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 2 lžícemi oleje z rajčat, osolte, opepřete a zapékejte 25-30 minut dozlatova.
Příprava těstovin (15 minut)
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu al dente. Před slijutím si odlijte 1 hrnek (250 ml) vody z těstovin.
- Nakrájejte sušená nakládaná rajčata na tenké proužky, česnek nadrobno.
- Na pánvi bez tuku opražte piniové oříšky do zlatova (2-3 minuty), dejte stranou.
Finální úprava (10 minut)
- Na velké pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce oleje, přidejte česnek a šalvějové listy, restujte cca 1 minutu do vůně.
- Přidejte nakrájená rajčata, zapečenou dýni a smetanu. Krátce promíchejte.
- Přidejte uvařené těstoviny, po lžících přidávejte vodu z těstovin, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
- Vmíchejte rozlámaný kozí sýr (nebo ricottu), parmazán, muškátový oříšek. Ochutnejte solí a pepřem.
- Posypejte opraženými piniovými oříšky a podávejte.
Pro ještě intenzivnější chuť přidejte nakonec 1 lžičku balsamikového octa.
Jídlo je výborné i s přidáním čerstvého baby špenátu nebo rukoly při servírování.
Nutriční hodnoty (na jednu porci): Energie: cca 680 kcal | Bílkoviny: cca 24 g | Sacharidy: cca 78 g | Tuky: cca 32 g
Čas přípravy: 15 minut
Čas vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Obtížnost: Střední
Vhodné i pro vegetariány
Tento recept je perfektní způsob, jak využít naše vynikající nakládaná sušená rajčata a přinést do vaší kuchyně pravou chuť podzimu! 🍂🍝

