Chlebové řezy Caprese

🌿🥖 Chlebové řezy Caprese – když se v Itálii zamilovali do chleba!

Přátelé, schovejte bagety, nastupuje nový favorit party stolů i rodinných obědů: chlebové řezy caprese! Kdo miluje italskou trikolóru v podobě rajčat, mozzarelly a bazalky, ať zbystří. Teď si představte, že tyhle dobroty ustelete na nadýchaném chlebovém polštářku a zahřejete v troubě. To už není jídlo, to je pohádka o tom, jak „pizza potkala lasagne“ a měla děti ve tvaru trhaných řezů – a že vám budou trhat i ruce, až zmizí z plechu! 😁

👉 Základem je poctivé domácí těsto, kterému jsme dali kapku olivového oleje a pořádně ho vyhřáli na teplém místě. Náplň? Karamelizovaná cibulka, hromada naší luxusní sušené rajčatové nádhery, mozzarella a čerstvá bazalka. Stačí překrájet, vyskládat, upéct a… no, radši připravte dvojitou dávku!

TIP: Naše sušená rajčata udělají z caprese skutečnou italskou legendu! Najdete je zde 👇

Itálie volá! Caprese znáte – rajčata, mozzarella, bazalka. Ale co když tuhle legendární kombinaci necháte rozvalit se na obláčkově měkké chlebové peřince? Výsledek je tak krásný, že budete muset rodině i kamarádům bránit v náletu na plech! Vypadá to jako pizza, ale hned po pečení stačí vtipně nakrájet a vytvořit voňavou trhací mozaiku tak, že vám prsty utrhnou!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

500 g hladké mouky
1/2 lžíce sušeného droždí (nešetřete mágem růstu)
1/2 lžíce soli
1/2 lžíce cukru krupice (aby se těsto nenudilo)
325 ml vlažné vody (nechť ji vaše ruka změří po italsku „od oka“)
1/2 lžíce olivového oleje (láska z Itálie v kapkách)

Náplň:

1 cibule (oloupete, rozpláčete, nakrájíte na kolečka)
2 lžíce másla (protože máslo je základ šťastné rodiny)
Hrst sušených rajčat (nakrájených na malé radosti)
Pořádná porce nastrouhané mozzarelly (nešetřete na bílém bohatství)
Hrst nasekané čerstvé bazalky (ať to zeleně voní létem)

A teď show začíná!

Těsto: Smíchněte mouku, sůl a cukr v míse. Droždí dopřejte odpočinek v teplé vodě (aspoň 15 minut, žádná rychlokvaška). Pak s láskou přelijte polovinu vody s droždím k ostatním, promíchejte, a postupně dolejte i zbytek vody. Přidejte oliváč a pojďme si zamakat – pořádně prohnětnout, až se vám těsto začne tvářit pružně a hladce (nebojte, zvládnete to, ruce trenéra nemůžete mít jen z tělocviku).

Krátký odpočinek: Těsto vraťte do mísy, zahřejte mu záda vlhkou utěrkou a dopřejte mu saunu (třeba u topení). Dejte mu hodinu, ať hezky vykyne až do nebe.

Cibulové vylepšení: Mezitím hoďte na pánev cibuli s máslem a nechte ji pomalu mručet na mírném ohni 20 až 30 minut. Kdyby chtěla být sladší, přidejte lžičku cukru. Výsledkem je karamelové zlato!

Role tovaryše pekaře: Vyspalé těsto vytáhněte, pak rozválejte na plát cca 30 x 50 cm – krásný obdélník (když to bude ovál, svět se nezboří).

Slévání chutí: Plát pomažte dozlatova opečenou cibulí, posypte sušenými rajčaty, sýrem a bazalkou. Ta vůně bude už teď nebezpečná!

Poskládejte mozaiku: Plát rozkrájejte na proužky, proužky naskládejte na sebe, překrojte na kostky. Ty nasázejte „na bok“ do formy vyložené pečicím papírem jako knížky v knihovně (nebo domino). Nebojte, prostor k okraji nechejte, ony se rozjedou při kynutí. Přikryjte ještě na 20 minut, ať si pospí.

Velké finále: Troubu rozpalte na 190 °C a dejte tam svůj výtvor na 40–50 minut. Povrch musí zezlátnout do krásy. Raději vás zastavíme dřív, než byste se rozběhnuli s plechem ven – nechejte to 10 minut vydýchat na plechu.

Servírování: Vyjmout, roztrhat, naservírovat, pozor na prsty! Pokud něco zbyde, vyhráváte cenu Mistra odolnosti.

Dobrou chuť a slunce v srdci i na stole!

image-user101395-1745827560