Cizrnová pomazánka se sušenými nakládanými rajčaty
Cizrnová pomazánka se sušenými nakládanými rajčaty je doslova královnou mezi rychlými a sytými pomazánkami, které doslova zachrání nejednu spěchající kuchařku či kuchaře. Její hlavní přednost spočívá v tom, že dokáže během pár minut vykouzlit luxusní zážitek pro vaše chuťové buňky i celou vaši domácnost. Opravdu, stačí pár základních ingrediencí a trochu toho kuchařského sebevědomí (nebo alespoň tyčového mixéru), a na stole stojí mistrovské dílo – a to skoro bez práce!
Největším kouzlem celé pomazánky je cizrna, tahle malá, žlutá luštěnina, která právem dobývá svět zdravé stravy a veganských pokrmů.
Pokud si nejste jisti, co vlastně cizrna v pomazánkách nabízí, dovolte nám malou přehlídku jejích superschopností: má jemnou, lehce oříškovou chuť, díky které se výborně kombinuje se vším výraznějším, co jí do cesty postavíte. Máte rádi ostřejší koření? Nebo dáváte přednost bylinkám? Chcete hezky nakyslý twist? Není problém! Cizrna je plátno, na které si můžete namalovat jakékoliv chuťové mistrovství.
My si dnes uděláme pomazánku se sušenými nakládanými rajčaty, která svojí intenzitou, vůní středomořských slunečních paprsků a špetkou gurmánské přezrálosti vykouzlí z obyčejné luštěniny naprostou delikatesu s příchutí slunné Itálie.
Jedna konzerva cizrny, kterou máme snad všichni ve spíži pro ty dny, kdy se člověku opravdu nechce stát půl odpoledne u plotny (a že jich není málo). Stačí otevřít, scedit, opláchnout, a jdeme na věc! Pokud ale sázíte na kvalitu a máte čas, vřele doporučuji uvařit si cizrnu doma. Je to naprosto snadné – stačí ji přes noc, nebo aspoň na pár hodin, namočit do vody, a poté vařit do měkka. Navíc tak šetříte peněženku i planetu (a kdo by si rád nevytvořil malinkatou zásobu do lednice?).
A teď už k hlavnímu aktérovi – jak tedy tuhle cizrnovou pomazánku s rajčaty připravit? Budete potřebovat 200 gramů uvařené cizrny (nebo jedné menší plechovky), 100 gramů žervé, což je úžasně jemný tvarohový sýr, který dodá pomazánce nejen krémovost, ale také lehounkou kyselkavou linku. Dále čtyři sušená nakládaná rajčata – ta budou středobodem chuti, takže vybírejte ta opravdu dobrá. Přidejte čtyři polévkové lžíce oleje z nakládaných rajčat, dvě lžíce loupaných drcených konopných semínek, trochu citronové šťávy a dokořeňte solí a pepřem podle vlastní chuti.
Postup je až směšně jednoduchý a přitom tak účinný. Do vyšší úzké nádoby vsypte cizrnu a přilijte olej. Vezměte svůj tyčový mixér a proměňte směs na krémový základ. Sušená nakládaná rajčata před použitím nakrájejte na drobnější kousky a spolu se žervé přidejte k cizrně. Znovu krátce mixujte – pomazánka se díky rajčatům promění v nádhernou oranžovo - červenou pastu, která už na pohled láká k namazání. Na závěr přisypte konopná semínka, dolaďte chuť citronovou šťávou, solí a čerstvě namletým pepřem. A je to! Voilá!
Tahle pomazánka nebude chtít zůstat uzamčená v misce. Nejlépe chutná na celozrnných křupavých chlebících, ale ničemu neublíží ani na oblíbeném opečeném toastu, nebo jako speciální “mazadlo” do sendviče či domácí tortilly, když chcete zaválet na letním pikniku. Doporučuji připravit si trochu víc, protože zmizí rychlostí blesku (varováno z vlastní zkušenosti!).
TIP - Pokud vám po přípravě pomazánky zůstane zbytek vařené cizrny, vůbec neváhejte a rovnou ji hoďte na plech, promíchejte s trochou koření a pečte v troubě do křupava. Tak získáte skvělou zdravou svačinku – praženou cizrnu, která spolehlivě oslní všechny mlsaly u televizních večerů.
Tak šup do kuchyně, tahle dobrota už na vás čeká. A kdybyste hledali nějakou tu inspiraci pro další zázraky v kuchyni, víte, kde náš eshop najdete. Přejeme dobrou chuť a veselou náladu nejen v kuchyni! 🙂