Bolognese karbanátky

Milí kuchaříci a kuchyňští experimentátoři, držte si vařečky, protože dneska to bude jízda! Čeká nás recept, který je tak trochu hravý, tak trochu mezinárodní a tak moc dobrý, že sousedi budou stát frontu před vaším oknem. Dámy a pánové, představujeme vám: Bolognese karbanátky aneb malý kulinářský zázrak, co povznese obyčejné mleté maso do nebeských výšin.

Připravte si tedy kuchyňské zátiší, rozcvičte se a jdeme na to. Nejprve vezmeme 500 gramů mletého masa – ať už sáhnete po vepřovém nebo po mixu s hovězím, nezapomeňte, že tohle je základní kámen vašeho úspěchu. Vhoďte maso do mísy s razancí, jako byste hráli basket, a už se těšte, co z toho vznikne. Teď to chce dochucení – špetka soli dle citu a čerstvý mletý pepř, co maso trochu proklepne. A teď popostrčíme chuť ještě o krok dál! Přidejte 1,5 lžíce rajského protlaku nebo pyré – co dům dal, případně co lednice ukryla v temných zákoutích. Kdyby tam náhodou nic nebylo, je čas vyrazit k sousedům.

A co dál? Vejce. Jedno vejce, žádné tajemné kouzlo, následuje výkonný mixér v podobě vašich rukou spojující všechny ingredience krásně do hromádky. Ale pozor, tady náboj nekončí – přichází sušená rajčata! Ta v oleji, protože čím víc rajčatové lásky, tím víc budeme blažení. Rozkrájejte je na malé kousky a přihodíte do mísy. Už se nám to hezky zbarvuje, viďte?

A teď, přátelé, přijdou bylinky. Tohle je místo pro vaše kreativní já – tymián, oregano, bazalka, rozmarýn… nebo prostě směs italských bylin z vašeho oblíbeného obchodu. Stačí malé voňavé špetky.

Když máte přidáno, přichází důležitá ingredience – hrst studené vody. Jojo, slyšíte správně, voda. Ale ne ledajaká! Musí být ledová, vaše karbanátky ji ocení a získají šťavnatost, u níž bychom si mohli dát high-five s kuchaři v Itálii. Pro ty, kdo milují trošku luxusu, je povolena záložní varianta: červené víno. Jen pozor, nepřidávejte tolik, aby maso potřebovalo plovací pásek.

A když si řeknete, že už máte všechno, jedním tahem vhoďte dávku čerstvé strouhanky. Vyplatí se vzít staré rohlíky a opečlivě nastrouhat. Strouhanka totiž funguje jako takový tajný týmový hráč – vše sjednotí, ale přitom dává prostor ostatním ingrediencím zazářit.

Ale co je to za karbanátky, kdybychom je neformovali vlastníma kreativníma rukama, že? Namočte si ruce (nebo potřete olejem, ta trocha mastnoty nikomu neublíží), sáhněte do mísy a tvořte placičky. Tady je velikost čistě na vás – můžete hrát na drobnou úsporu nebo se stát mistrem karbanátkového nadýchaného XXL stylu.

Pak už jen rozohníme pánev (nebo gril, podle nálady) a vrhneme se na pečení. Smažte z obou stran, až budou dozlatova krásné jak z kuchařského časopisu. Pokud grilujete, přidejte na gril něco navíc – třeba cuketu nebo kousky chleba potřeného česnekovým máslem. Takovou harmonii vůní vám sousedi z druhého patra budou závidět ještě za měsíc.

A podávání? Tak tady je fantazii konečně dán skutečný prostor! Můžete vzít čerstvé pečivo, po vzoru italské kuchyně doplnit salátem a dipem podle svých chutí, nebo je servírovat třeba s opékanými brambory. A pokud máte děti, můžete na oběd propašovat i zeleninu – třeba hrášek nebo kukuřici. Ani si nevšimnou!

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Jakmile jednou ochutnáte tyhle Bolognese karbanátky, večery s pizzou a špagetami budou muset na čas stranou. Tyhle kouzelné placky jsou totiž návykové! A teď už běžte kuchařit – a nezapomeňte, chutě do toho!

Suroviny:
- 0,5 kg mletého masa - míchané nebo vepřové
- sůl
- pepř mletý
- 1,5 lžíce rajského protlaku nebo pyré
- 2 lžíce sušených rajčat nakládaná v oleji, idálně s italskými bylinkami, koupíte zde
- 1 vejce
- bylinky dle chuti: tymián, oregano, rozmarýn, bazalka..., nebo italská směs bylinek
- 1 hrst studené vody
- strouhanka dle potřeby

 karbanatky